Termékcsoportok jelentősége webáruházban

A termékcsoportok egy webáruház legfontosabb részei. Egyik online marketing eszköz sem teljesít jól, ha a termékcsoportok, vagy más néven kategóriák nincsenek jól felépítve, létrehozva.

Számos esetben láthatunk olyat, hogy csak ezt az egy hibát kijavítva jelentősen nő egy webáruház látogatottsága. Ezért érdemes átnézni és az alább leírt szempontok alapján javítani a kategória struktúrát.

Ebben a cikkben minden fontos információt elolvashatsz a termékcsoportokkal kapcsolatban.

Mik azok a termékcsoportok?

A termékcsoportokat nevezhetjük kategóriáknak vagy gyűjtőoldalaknak is. Ők gyűjtik össze a termékeket különböző szempontok szerint. Ezek a szempontok sokfélék lehetnek és mindig ahhoz kell igazodjanak, ami a vásárlók fejében megfogalmazódik a termékekkel kapcsolatban.

Vannak teljesen egyértelmű elnevezések, de legtöbbször azokkal lehet igazán jó eredményeket elérni, amikre nem gondoltunk elsőre.

Néhány példa termékcsoportokra:

 • Ágynemű
 • LCD TV
 • Zuhanyajtó
 • Fa játékok

Termékcsoportok előnyei

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a termékcsoportok fontosságát. Most néhány fontosabb előnyt sorolok fel:

 • A weboldalon belüli tájékozódást segíti, vagyis abban segít, hogy a felhasználók megtalálják a webáruházban, amire szükségük van.
 • A hirdetések akkor teljesítenek jól, ha arra a kulcsszóra az adott kategóriát hirdeted. pl: Ágyneműhuzat kulcsszóra az Ágyneműhuzat kategóriát hirdeted.
 • A Google keresőben való megjelenések jelentős részéhez termékcsoportokra van szükség.

arelemzo-banner

Hogyan kell létrehozni a kategóriákat?

Ahogy említettem, akkor fogunk igazán jó eredményeket elérni, ha azok a kategóriák is létre vannak hozva, amire nem gondoltunk volna, de a felhasználóknak szükségük van rá.

 1. feladat – Tervezés, stratégia

A kulcsszókutatás mutatja meg, hogy mire keresnek a felhasználók. Hogyan írják be a Google keresőbe? Az ágyneműhuzatnál ez még egyértelmű. A hirdetés és a SEO miatt is fontos, hogy arra a kulcsszóra hozzuk létre a tartalmat, amire az emberek keresnek.

Alábbi kulcsszavakat már valószínű, hogy csak egy kulcsszókutatás mutatja meg:

 • 3 részes ágyneműhuzat
 • Dupla ágyneműhuzat
 • Ágyneműhuzat fiataloknak
 • stb.

Számos ezekhez hasonló kulcsszót lehet találni egy témán belül. Ha létrehozzuk őket, akkor lesz teljes a kategória struktúra.

A kulcsszókutatáshoz kiváló eszköz a Google kulcsszótervező eszköze.

Szempontok, ami alapján a termékcsoportokat kell létrehozni:

 • A lehető legpontosabb nevet kell használni. Klasszikus példa, amikor egy munkavédelmi webáruházban a munkavédelmi cipők kategóriáját “Cipő”-nek hívják. Ez nem pontos és így jelentős hátrányból indul.
 • Ne egyezzen meg két kategória kínálata teljes mértékben.
 • Ne egyezzen meg két kategória neve.
 • Nem mindegyik főkategória kell, hogy kulcsszóra legyen optimalizálva, de a hozzá tartozó alkategóriák már fontosak.

 

 1. feladat – Létrehozás

Ez már a könnyebb rész. Amikor megvan a terv arról, hogy mit kell létrehozni, akkor az adott webáruház rendszer admin felületén kell a termékcsoportokat létrehozni és hozzárendelni a termékeket. Fontos, hogy minden termékcsoporthoz tartozzon termék, a főkategóriákhoz is.

Minden webáruház rendszer más és más, ezért az adott felületet meg kell ismerned.

Fontos, hogy tartalmazzanak keresési feltételeket is, amikkel szűrni tudja a felhasználó a gyűjtőoldalban lévő termékeket.

pop-up-ablak-banner

Összegezve

Fontos megjegyezni, hogy minden helyzet más. Nincsen egy egzakt módszer a kategóriastruktúra kialakítására. Figyelembe kell venni több szempontot is.

A kategóriák akkor teljesítenek igazán jól, hogy ha a kategóriaképek és a termékképek is optimalizálva vannak. Erről részletesen a Termékképek optimalizálása webáruházban című cikket ajánljuk.

A ConvRyser a webáruházak online marketing szoftvere. Olyan megoldásokat nyújt, amivel jelentősen növelheted a bevételedet, csökkentheted a kiadásaidat, időt, energiát spórolhatsz meg.

Nézd meg és próbáld ki díjmentesen 14 napig összes funkciót.

Gyakran ismételt kérdések a termékcsoportokról

Mik azok a termékcsoportok?

Egy webáruházban termékcsoportokat, más néven kategóriákat kell létrehozni. Minden terméket be kell sorolni egy vagy több termékcsoportba.

Hogyan lehet létrehozni termékcsoportokat?

Minden webáruház rendszer admin felületén lehetőség van létrehozni őket. Többnyire kategóriáknak hívják őket.

Email: info@convryser.com

Rólunk

Kövess minket

© 2023 Minden jog fenntartva. Convryser