Mi az a nyílt forráskódú webáruház?

Biztosan hallottál már a nyílt forráskódú webáruházról, de ha nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mit is jelent ez pontosan, akkor ne aggódj, ebben a cikkben mindent elmagyarázunk.

Webáruház indítás vagy költöztetés előtt ez az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod. Mindent befolyásol, tehát teljes és átfogó képet kell kapnod róla.

A nyílt forráskódú webáruház, angolul open source e-commerce platform, olyan szoftver, amelynek a forráskódja nyilvánosan elérhető és szerkeszthető. Ez azt jelenti, hogy bárki hozzáadhat, módosíthat és javíthat a kódján, hogy testre szabhassa és optimalizálhassa saját igényei szerint.

Ezzel bárki indíthat webáruházat. A hozzáértő fejlesztő természetesen szükséges hozzá, aki teljes mértékben testre szabja és integrálja a szükséges funciókat. Tehát ez egy szoftver, amivel a webáruház működik.

Népszerű nyílt forráskódú webáruház platformok

Néhány népszerű nyílt forráskódú webáruház platform:

 • WooCommerce: A legnépszerűbb e-kereskedelmi bővítmény a WordPress-hez.
 • Magento: Nagyvállalatok számára kifejlesztett, erőteljes e-kereskedelmi platform.
 • PrestaShop: Egyszerűen kezelhető, több mint 300 000 webáruház használja világszerte.
 • OpenCart: Könnyen testre szabható és skálázható megoldás kis- és középvállalkozások számára.
 • Joomla
 • Drupal

Ezek közül Magyarországon jelentős arányban a WooCommerce vezet.

arelemzo-banner

Nyílt forráskódú webáruház előnyei

A nyílt forráskódú webáruházak számos előnyt kínálnak a vállalkozások számára. Nézzük meg, miért érdemes ilyen platformot választani:

 • Rugalmasság és testreszabhatóság: A nyílt forráskódú webáruházak lehetővé teszik, hogy a vállalkozásod számára egyedi és testre szabott e-kereskedelmi megoldásokat alakíts ki. A nyílt forráskód segítségével a rendszer könnyedén illeszkedik az üzleti igényeidhez és a céljaidhoz.
 • Közösségi támogatás: A nyílt forráskódú webáruházak mögött álló fejlesztői közösségek általában széles körűek és aktívak. Ez folyamatos fejlesztéseket, újításokat és támogatást jelent a vállalkozásod számára.
 • Költséghatékonyság: Általában gyorsabban elkészül, így a nyílt forráskódú webáruházak olcsóbbak, mint a zárt forráskódú megoldások. A kezdeti beruházások mellett csak a tárhelyért, a domainért és az egyéb kiegészítő szolgáltatásokért kell fizetni.
 • Biztonság: A nyílt forráskódú webáruházak széles körű fejlesztői közösségének köszönhetően a kódjukat sok szakember ellenőrzi és javítja. Ezáltal a rendszer biztonságosabbá válik.
 • Skálázhatóság: A nyílt forráskódú platformok könnyen bővíthetők és skálázhatók, így vállalkozásod növekedésével együtt is könnyedén lépést tarthatnak az igényekkel.
 • Széles körű integrációs lehetőségek: A nyílt forráskódú webáruházak általában számos integrációs lehetőséget kínálnak a különböző harmadik féltől származó alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, így a vállalkozásod számára szükséges funkciók könnyen hozzáadhatók a rendszerhez.
 • Gyorsabb elkészítés.

Nyílt forráskódú webáruház hátrányai

Bár a nyílt forráskódú webáruházak számos előnnyel rendelkeznek, fontos megemlíteni néhány hátrányt is, amelyek befolyásolhatják a választásodat. Nézzük meg, milyen hátrányokkal járhatnak ezek a platformok:

 • Támogatás hiánya: Mivel a nyílt forráskódú webáruházak ingyenesek, a hivatalos támogatás gyakran korlátozott vagy nem létezik. Ebben az esetben a közösségi fórumokra és online útmutatókra kell támaszkodnod, ami eltérő minőségű segítséget jelenthet.
 • Frissítések és kompatibilitás: A nyílt forráskódú platformok frissítéseinek követése és a kompatibilitás biztosítása néha nehéz lehet, különösen, ha egyedi módosításokat és bővítményeket használsz. Az inkompatibilitás problémákat okozhat a webáruház működésében.
 • Biztonsági kockázatok: Bár a nyílt forráskódú webáruházak általában biztonságosak, a kód nyilvános jellege miatt a potenciális támadók is könnyebben hozzáférhetnek. Ennek eredményeként fokozott figyelmet kell fordítani a rendszer biztonságára és a frissítések rendszeres telepítésére.

A Webáruház marketingel kapcsolatos cikkeinket is ajánljuk.

Nyílt forráskódú webáruház ára

A nyílt forráskódú webáruház ára nem egységes, mivel több tényezőtől függ. Ahhoz, hogy pontosan meghatározd a vállalkozásod számára szükséges költségeket, érdemes alaposan megvizsgálni az igényeket és összehasonlítani a különböző platformokat és szolgáltatásokat.

A legtöbb nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform ingyenesen elérhető, azonban a következő tényezők befolyásolják a végső költségeket:

 • Tárhely és domain: A webáruház tárhelyéért és domain nevéért fizetni kell, ennek díja a kiválasztott szolgáltatótól és a csomagtól függ.
 • Testreszabás és fejlesztés: A nyílt forráskódú platformok testreszabása és fejlesztése általában szakértelmet igényel, ami költségekkel járhat. Ha nincs megfelelő szaktudásod, szükséged lehet egy fejlesztőre vagy egy fejlesztőcsapatra, amelynek díjai jelentősen növelhetik a költségeket.
 • Kiegészítő modulok és bővítmények: A nyílt forráskódú platformok gyakran kiegészítő modulokat és bővítményeket kínálnak, amelyek extra funkcionalitást adnak a webáruházhoz. Néhány modul ingyenes, míg másokért fizetni kell.
 • Karbantartás és frissítések: A webáruház karbantartása és a rendszer frissítése időt és erőforrást igényel, ami költségeket jelenthet, ha külső segítséget veszel igénybe.
 • Biztonsági intézkedések: A webáruház biztonságának fenntartása és a védőintézkedések költségei is hozzáadódnak a teljes költséghez.

pop-up-ablak-banner

Hogyan válasszam ki?

A megfelelő nyílt forráskódú webáruház kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres online kereskedelem szempontjából. A döntés során figyelembe kell venni a következő szempontokat:

 • Igények és célkitűzések: Vizsgáld meg, milyen funkciókra van szükséged, és milyen célokat szeretnél elérni a webáruházaddal. Gondolj arra, hogy milyen termékeket szeretnél értékesíteni, milyen fizetési és szállítási lehetőségeket szeretnél kínálni, és milyen marketing eszközöket szeretnél használni.
 • Rugalmasság és testreszabhatóság: Fontold meg, mennyire szeretnéd testreszabni a webáruházadat, és mennyi időt és erőforrást vagy hajlandó erre fordítani. A nyílt forráskódú platformok általában nagyobb testreszabhatóságot kínálnak, de több technikai ismeretet és erőforrást igényelnek.
 • Költségvetés: Vizsgáld meg, mennyit vagy hajlandó költeni a webáruházra, beleértve a fejlesztési, karbantartási és frissítési költségeket is. Ügyelj arra, hogy a nyílt forráskódú platformok általában ingyenesek, de a testreszabás és a karbantartás költségei növelhetik a teljes költségeket.
 • Támogatás és közösség: Tekintsd meg, milyen támogatást kínál a választott platform, és mennyire aktív a fejlesztői közösség. A közösségi támogatás segíthet a problémák megoldásában és a platform fejlesztésében.
 • Biztonság és megbízhatóság: A webáruházad biztonsága kulcsfontosságú a vásárlók bizalmának elnyerése érdekében. Vizsgáld meg, milyen biztonsági intézkedéseket kínál a platform, és mennyire megbízható a rendszer.
 • Skálázhatóság és integráció: Fontold meg, hogy a választott platform mennyire skálázható, és milyen integrációs lehetőségeket kínál a harmadik féltől származó alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal.
 • Kérd ki egy független szakember tanácsát, aki a különböző rendszerek előnyeit és hátrányait is ismeri.

Érdemes megismerned a bérelhető rendszereket is a Mit jelent a bérelhető webáruház? című cikkben.

Összegzés

A nyílt forráskódú webáruházak számos előnnyel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy egyedi, rugalmas és költséghatékony e-kereskedelmi megoldásokat alakítsanak ki. A fejlesztői közösség által biztosított támogatás, a biztonság és a skálázhatóság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyílt forráskódú webáruházak ideális választás legyenek a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyobb vállalatok számára egyaránt. Ha te is szeretnéd kiaknázni ezen előnyöket, érdemes megfontolnod a nyílt forráskódú webáruházak használatát a vállalkozásodban.

Gyakran ismételt kérdések a nyílt forráskódú webáruházakról

1. Mennyibe kerül egy nyílt forráskódú webáruház létrehozása?

A nyílt forráskódú platformok általában ingyenesen elérhetőek, de a telepítéshez, testreszabáshoz és karbantartáshoz szükséges idő és erőforrások költségeit figyelembe kell venni. Emellett a tárhelyért, a domainért és egyéb kiegészítő szolgáltatásokért fizetni kell.

2. Mennyire biztonságosak a nyílt forráskódú webáruházak?

A nyílt forráskódú webáruházak általában biztonságosak, mivel a kódjukat sok szakember ellenőrzi és javítja. Ugyanakkor fontos, hogy naprakész legyél a frissítésekkel és a biztonsági intézkedésekkel, hogy megvédhesd az ügyfeleid adatait és a vállalkozásodat.

Email: info@convryser.com

Rólunk

Kövess minket

© 2023 Minden jog fenntartva. Convryser