A webáruház konverzió optimalizálása – eladások növelése a webáruházadban

Az online vásárlások elterjedésével egyre több webáruház veszi igénybe az online marketing eszközöket, hogy növeljék az eladásaikat. Azonban a látogatók számának növelése önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a webáruház sikeres legyen. Az igazán fontos a látogatók átalakítása, azaz az eladások növelése. A webáruház konverzió optimalizálása az a mód, amellyel növelheted a webáruházadban az eladások arányát a látogatók számához képest.

Tehát az a cél, hogy az online marketing kiadásaid megtérülése javuljon.

Mit jelent a konverzió optimalizálás?

A konverzió optimalizálása olyan folyamat, amelynek célja a webáruházad látogatóinak átalakítása vásárlókká, azaz a konverziós arány javítása. Az optimalizálás lépései a látogatók viselkedésének megfigyelésével, elemzésével és azok megváltoztatásával járnak. Az optimális átalakítási arány meghatározása fontos a webáruházak sikeressége szempontjából, mivel ez befolyásolja az eladások mennyiségét és minőségét.

Ugyanannyi weboldal látogatóból több váljon vásárlóvá és növekedjen a kosárérték is.

Milyen eszközökkel lehet egy webáruház konverzióját optimalizálni?

Az online marketing eszközök sokféle lehetőséget kínálnak a webáruházaknak a konverzió optimalizálására. Az alábbiakban néhány példát mutatok azokra az eszközökre, amelyekkel javítható a konverziós arány:

 • A/B tesztek
 • Látogatói viselkedés elemzése
 • Landing oldalak optimalizálása
 • SEO
 • E-mail marketing
 • Socia media marketing
 • Felugró ablakok
 • Statisztikai adatok figyelése, következtetések

Az egyik online élelmiszer-áruház, a FreshDirect felismerte, hogy a felhasználói élmény javítására van szüksége az eladások növelése érdekében. A webáruház megvizsgálta a felhasználók viselkedését, és rájött, hogy a látogatók nagy része elhagyja az oldalt az első oldal megtekintése után.

A FreshDirect úgy döntött, hogy A/B tesztekkel optimalizálja az oldalt, és új felépítést vezetett be, amely magában foglalta a navigációs menü kibővítését és a termékleírások javítását. Ezen kívül új, csábító ajánlatokat és akciókat vezettek be, hogy ösztönözzék a vásárlókat a vásárlásra.

Az eredmények nagyon pozitívak voltak: a konverziós arány jelentősen nőtt, és az eladások száma is emelkedett. Az A/B tesztek és az optimalizálás megtérülése meghaladta a várakozásokat, és a FreshDirect tovább folytatta az optimalizálást, hogy tovább javítsa az eladásokat és a felhasználói élményt.

Használd te is az A/B teszteket arra, hogy megtudd melyik lehetőség működik jobban. Ezt lehet a hirdetéskre érteni, ahol több hirdetést indítasz el, amik csak egy részletben különböznek egymástól. A weboldalad kinézetének lehetséges verzióit is letesztelheted azzal, hogy az egyiket megmutatod 20 látogatónak és a másikat is 20 látogatónak. Máris vannak visszajelzéseid. A lehetőségek végtelenek, de nem kell nagy dolgokra gondolni. A tesztelés már 10-20 felhasználóval is elkezdődhet.

Milyen lépésekből áll a konverzió optimalizálás?

A konverzió optimalizálása több lépésből áll, amelyek a következők:

Marketing stratégia

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a stratégia fontosságát. Az online marketing eszközök használata ott kezdődik, hogy a marketing stratégia alapján döntöm el, hogy mit kezdek vele.

 • Használom
 • Még nem használom, de majd későb fogom.
 • Nem fogom használni

Bármelyik eszközről, módszerről is van szó, mindegyiket be kell sorolnom az említett három lehetőség közül valahova.

Adatgyűjtés 

Utána következik az adatgyűjtés, amely magában foglalja a látogatók viselkedésének megfigyelését, az elemzést és a problémák azonosítását. Itt is egyszerű és hétköznapi dolgokra kell gondolni, amiket azonban következetesen kell csinálni.

Pl: A Google Analytics és Search Console adatait elemezni kell.

 • Mely aloldalakra érkeznek a látogatók?
 • Mennyien érkeznek?
 • Mikor érkeznek?
 • Hol akadnak el? (a felhasználók mozgását, viselkedését monitorozó, hőtérképet készítő szoftverre lehet szükség)
 • Mely marketing eszközökön keresztül érkeznek a látogatók?
 • Hogyan lehet ezeken az aloldalakon javítani? (tartalomfejlesztés, felugró ablak aktiválás, stb.)
 • Mennyien iratkoztak fel a hírlevél listára az elmúlt héten, hónapban, stb.?

Célok meghatározása

A következő lépés a célok meghatározása, amelyek magukban foglalják a konverziós arány javítására vonatkozó célokat.

Pl:

 • Mi legyen a konverziós cél?
 • Hogyan tudjuk ezt megtenni?

Tesztek

A webáruházak általában A/B teszteket végeznek, hogy meghatározzák, mely változat a legjobb a látogatók átalakításához. A tesztelésről már volt szó. Természetesen tesztelni kell mindent, amit csináltok. Ami jobban működik, azt kell végezni.

 

Állandó ellenőrzés

Az utolsó lépés az állandó ellenőrzés, amelynek célja a folyamatos fejlesztés és az új ötletek bevezetése a webáruház optimalizálására.

Ha egy felugró ablak aktiválva lett, akkor egy hét múlva ellenőrizni kell hogy mit hozott. Ez alapján módosítani rajta vagy tovább futtatni.

A Mi a pop up ablak? című cikkünket is ajánljuk.

pop-up-ablak-banner

A felugró ablakok hogyan tudják javítani a konverziót?

A felugró ablakok hatékony módszer a konverzió optimalizálására. A felugró ablakok célja általában a feliratkozók számának növelése, az akciók promóciója, a kosár értékének növelése, a weboldalt elhagyni készülő látogatók visszatérítése vagy a látogatók figyelmének felhívása.

Fontos, hogy az ablakban található üzenet világos legyen, és értékes ajánlatot tartalmazzon, hogy ösztönözze a látogatókat a cselekvésre. Az ablakok méretét és megjelenését is fontos figyelembe venni, mivel túl nagy vagy zavaró megjelenésű ablakok elriaszthatják őket a vásárlástól.

A felugró ablakok használata többféle módon javíthatja a konverziós arányt. Ha az ablakban valamilyen ajánlatot vagy kedvezményt kínálunk, az ösztönözheti a látogatókat a vásárlásra. Az ablakban található űrlapokkal vagy feliratkozási lehetőségekkel pedig lehetőséget adunk a látogatóknak, hogy részt vegyenek az ajánlatokban vagy hírlevelekben, amelyek hosszú távon növelhetik a konverziós arányt.

Azonban fontos figyelembe venni, hogy a felugró ablakokkal nem szabad visszaélni, mert azok könnyen irritálóak lehetnek a látogatóknak. Ha az ablakok túl gyakran jelennek meg, vagy túl sok információt tartalmaznak, az könnyen elriaszthatja a látogatókat. Az ablakokat csak akkor kell használni, amikor valóban értékes ajánlatokat vagy információkat kínálnak, és csak mértékkel.

Összefoglalva, a felugró ablakok hatékony eszközök a konverzió optimalizálására, de csak akkor, ha helyesen használjuk őket. A megfelelő méret, megjelenés és tartalom kiválasztása, valamint azok mértéktartó használata segíthet a látogatók ösztönzésében, hogy vásárlókká váljanak, és hosszú távon javítsák a webáruház konverziós arányát.

Gyakran ismételt kérdések a webáruház konverzió optimalizálásról

Milyen eszközökkel lehet optimalizálni a webáruház konverzióját?

A webáruház konverziójának optimalizálásához többféle eszközt és módszert használhatunk, mint például az A/B teszteket, a webanalitikai eszközöket, a felugró ablakokat, az ajánlatokat és kedvezményeket, valamint az egyszerű és érthető weboldal tervezést.

Hogyan segíthetnek a felugró ablakok a konverzió optimalizálásában?

A felugró ablakok használata többféle módon javíthatja a konverziós arányt. Ha az ablakban valamilyen ajánlatot vagy kedvezményt kínálunk, az ösztönözheti a látogatókat a vásárlásra. Az ablakban található űrlapokkal vagy feliratkozási lehetőségekkel pedig lehetőséget adunk a látogatóknak, hogy részt vegyenek az ajánlatokban vagy hírlevelekben, amelyek hosszú távon növelhetik a konverziós arányt.

Email: info@convryser.com

Rólunk

Kövess minket

© 2023 Minden jog fenntartva. Convryser