A CTA gombok varázslata: hogyan használd őket

Az online világban a CTA, vagyis a “call-to-action” gombok kulcsfontosságú eszközök, legyen szó weboldalakról vagy hírlevelekről. Segítenek abban, hogy nagyobb bevételre tegyél szert a weboldaladdal. Hatékonyabb és siekresebb lesz az online marketing tevékenységed.

Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan használd ezeket a cselekvésre ösztönző gombokat a lehető legjobban.

Mi a CTA gomb?

A CTA, vagyis a “call-to-action” gomb (cselekvésre felszólító gomb) egy interaktív elem, amelyet weboldalakon és hírlevelekben egyaránt használnak, hogy felhívják a felhasználók figyelmét egy adott akcióra, és arra ösztönözzék őket, hogy azt végrehajtsák. Céljuk, hogy irányítani tudják a látogatókat a kívánt tevékenység felé, legyen az egy termék megvásárlása, egy ingyenes anyag letöltése, feliratkozás egy hírlevélre, vagy egyéb interakció.

A CTA gombok általában szöveges felirattal és markáns színű, jól látható felülettel rendelkeznek, hogy felkeltsék a látogatók érdeklődését és ösztönözzék őket a kívánt cselekvésre. A megfelelő CTA gombok kialakítása és elhelyezése elengedhetetlen a weboldalak és hírlevelek hatékonysága szempontjából, hiszen a felhasználók figyelmének és érdeklődésének felkeltése nélkül kevésbé valószínű, hogy végrehajtják a kívánt akciókat.

Miért fontosak a CTA gombok?

A cselekvésre felszólító gombok több okból is fontosak:

 • Növelik a konverziós rátát: A jó CTA gomb megkönnyíti a látogató számára, hogy megtalálja a számára értékes tartalmat vagy ajánlatot, és ezáltal növeli az eladásokat vagy a feliratkozásokat.
 • Javítják a felhasználói élményt: A gombok megkönnyítik a navigációt a weboldalon, és segítenek a látogatóknak gyorsan eljutni a kívánt célhoz.
 • Erősítik a márkát: A megfelelő szín, forma és szöveg használata megerősíti a vállalkozás arculatát és hozzájárul a márkaismertség növeléséhez.

pop-up-ablak-banner

Hogyan tervezzünk hatékony CTA gombokat?

A hatékony cselekvésre ösztönző gombok tervezésekor figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot:

 • Szöveg: Rövid, lényegre törő és cselekvésre ösztönző szöveget használj. A jó példák közé tartozik az “Iratkozz fel most”, “Vásárolj most” vagy “Töltsd le ingyen”. Többnyire 3-4 szó elég.
 • Szín: Válassz olyan színt, amely vonzza a figyelmet, de harmonizál a weboldal vagy hírlevél többi részével. A kontrasztos színek gyakran jól működnek.
 • Méret és forma: A gomboknak elegendően nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy észrevehetők legyenek, de ne takarják el a tartalmat. Leggyakrabban a kerekszögű vagy ovális formák a legnépszerűbbek.
 • Helyezés: Gondosan válaszd ki a CTA gombok helyét a weboldalon vagy a hírlevélben. Fontos, hogy könnyen észrevehetők és logikus helyen találhatók legyenek.

Tippek a CTA gombok optimalizálásához

Néhány tipp, hogy a cselekvésre ösztönző gombok a lehető legjobb eredményt érjék el:

 • Teszteld a változatokat: Különböző szövegeket, színeket és formákat próbálj ki, hogy megtaláld a leghatékonyabb kombinációt.
 • Egyszerre csak egy CTA: Törekedj arra, hogy egy adott oldalon vagy hírlevélben csak egy fő cselekvésre ösztönző gomb legyen, hogy a látogatók figyelmét ne osztsa meg több akció között.
 • Helyezd a CTA gombokat strukturáltan: A weboldal vagy hírlevél felépítése során a CTA gombokat a tartalom logikus folyamatába illeszd.
 • Használj cselekvésre ösztönző mondatokat: A szövegben használt erős igék, mint például “Fedezd fel”, “Regisztrálj” vagy “Próbáld ki” segítenek növelni a cselekvési hajlandóságot.
 • Hangsúlyozd a sürgősséget. Érd el azt, hogy ne halogassák a döntést.

A CTA gombok hatásának mérése

A cselekvésre ösztönző gombok hatékonyságának méréséhez használj analitikai eszközöket, mint például a Google Analytics. Így nyomon követheted, hogy melyik gomb milyen mértékben segít elérni a kívánt célokat, és esetleges változtatásokat hajthatsz végre.

Hol használunk CTA gombokat?

A CTA gombokat számos helyen alkalmazhatjuk, hogy ösztönözzük a felhasználókat a kívánt akció végrehajtására. Nézzünk néhány gyakori példát, ahol a CTA gombok használatosak:

 • Weboldalakon: A CTA gombok használata weboldalakon segít a felhasználókat a különböző oldalakon vezetni, és ösztönzi őket az akciók végrehajtására. Itt lehetnek eladási oldalakon, blogbejegyzésekben, a főoldalon vagy akár a termékoldalakon.
 • Hírlevelekben: A hírlevelekben található CTA gombok célja, hogy a feliratkozókat rávegyék az e-mailben szereplő tartalommal kapcsolatos tevékenységekre, mint például blogbejegyzések elolvasása, promóciók felhasználása, vagy eseményekre való regisztráció.
 • Landing oldalakon: A landing oldalak (céloldalak) általában egy konkrét célra összpontosítanak, például egy termék vagy szolgáltatás bemutatására. A CTA gombok használata itt kiemelten fontos, hiszen segítenek a konverzió növelésében és a látogatók átalakításában érdeklődőkből vásárlókká.
 • Közösségi média platformokon: A közösségi média hirdetésekben és posztokban is alkalmazhatóak CTA gombok, amelyek a követőket a vállalkozás weboldalára, termékoldalára vagy egyéb releváns tartalomra irányítják.
 • Banner hirdetésekben: A banner hirdetésekben használt CTA gombok segítenek a látogatók figyelmének felkeltésében és ösztönzik őket a hirdetésben szereplő ajánlatok felhasználására.
 • Mobilalkalmazásokban: A mobilalkalmazásokban található CTA gombok segítenek a felhasználóknak az alkalmazáson belüli navigációban, a különböző funkciók elérésében vagy az alkalmazáson kívülre mutató tartalmakhoz való eljutásban.

Ezek csupán néhány példa a CTA gombok felhasználására. A lényeg, hogy bárhol, ahol szeretnénk a felhasználókat egy adott cselekvésre ösztönözni, a CTA gombok segítséget nyújtanak abban, hogy felkeltsék a látogatók érdeklődését és rábírják őket a kívánt akció végrehajtására.

arelemzo-banner

A CTA gombok szerepe a felhasználói élményben

A CTA gombok nem csak a konverziók növelésében játszanak fontos szerepet, hanem a felhasználói élmény javításában is. A következőkben néhány módot mutatunk be, hogy a CTA gombok hogyan segíthetnek a felhasználói élmény fejlesztésében:

 • Átláthatóság: A CTA gombok segítenek a felhasználóknak abban, hogy könnyen megértsék, milyen akciókat tehetnek meg a weboldalon, hírlevélben vagy applikációban.
 • Könnyű navigáció: A jól megtervezett és elhelyezett CTA gombokkal a felhasználók könnyebben navigálhatnak a különböző tartalmak között, ami hozzájárul egy átgondolt és gördülékeny felhasználói élményhez.
 • Kommunikáció: A CTA gombokkal kommunikálhatjuk a felhasználók felé, hogy mit várunk el tőlük, vagy milyen értéket kínálunk számukra.

Összefoglalás

A CTA gombok kulcsfontosságú eszközök a vállalkozók számára, amelyek segítenek növelni a konverziós rátát és javítani a felhasználói élményt. A hatékony cselekvésre ösztönző gombok tervezésekor figyelj a szövegre, színre, méretre, formára és helyezésre, valamint kövesd nyomon a gombok teljesítményét analitikai eszközök segítségével. Folyamatosan teszteld és finomítsd a CTA gombokat a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. A konverzió javítás másik remek eszköze az exit pop up. Kötelező használni egy webáruházban, ezért javasoljuk a Mi az exit pop up? című cikkünket.

Email: info@convryser.com

Rólunk

Kövess minket

© 2023 Minden jog fenntartva. Convryser